GezondheidTaijiquan

Taiji voor gezondheid

De lessen Taiji voor Gezondheid zijn speciaal voor mensen voor wie een reguliere les van anderhalf uur te lang of te intensief is. De lessen vinden plaats op dinsdagen van 11:00-12:00u. Ze worden gegeven in de vorm van een cursus. Instromen tijdens de cursus is mogelijk.

Bij Centrum Well geven we al ruim twintig jaar  les in taiji en qigong, Chinese bewegingskunsten.  Daarbij merken we vaak dat mensen met specifieke klachten zoals MS, ME, of reumatische klachten, anderhalf uur oefenen en staan vaak te lang vinden. Sommige oefeningen bijvoorbeeld de armen hoog optillen of op een been staan, zijn ook (te) zwaar. Daarom zijn we begonnen met een aparte groep taiji voor gezondheid.

IMG_1695

De nadruk bij deze taiji lessen ligt op het ontwikkelen en cultiveren van chi. Taiji betekent het allervehevenste. Het gaat daarbij om het bewegen vanuit het allerhoogste principe: bewegen vanuit het dynamische evenwicht tussen rust en beweging. Chi betekent energie. Maar het is een bijzondere vorm van energie.

Wat is Taiji
Taiji bestaat uit zachte, langzame bewegingen. In China oefenen mensen vaak ‘s ochtends in het park. Lekker in de buitenlucht. Bij ons is het vaak te koud daarvoor. Dus oefenen we binnen, in een aangename ruime zaal met uitzicht op een tuin. Zomers kunnen de tuindeuren lekker open zodat we toch de frisse lucht kunnen opsnuiven. De ruimte van Centrum Well alleen al brengt rust en ontspanning.

De lessen Taiji voor gezondheid zijn bij uitstek geschikt voor mensen die een lichte variant taiji zoeken. De nadruk licht op het ontwikkelen van soepelheid, balans en natuurlijk bewegen. In de reguliere lessen komt dit ook aan bod, maar dan kijken we ook naar de martiale kant van de taiji. Bij taiji voor gezondheid kijken we vooral naar de toepassingen van taiji in het dagelijks leven. Hoe loop, zit en sta je, hoe ontwikkel je interne kracht zodat je makkelijk de deksel van een pot jam opendraait, en hoe bewaak je je energie.

Wat is het effect van  Taiji voor Gezondheid?
Mensen die al een tijdje op les zitten, vertellen vaak dat ze door taiji en qigong zich lekkerder in hun vel voelen zitten. Ze zijn meer ontspannen. Ze bewegen makkelijker en ze reageren sneller in geval van nood. Zo vertelde een van mijn leerlingen met MS dat ze onlangs gevallen was op de fiets. Heel vervelend. ‘Maar’, rapporteerde ze, ‘Ik had geen schrammetje of niets. Door de taiji kon ik ontspannen blijven en heb ik niets gebroken.’  Een andere leerling met reumatische klachten meldde dat ze door de oefeningen makkelijker met de pijn kon omgaan en dat ze ook regelmatig minder pijn had.

Hoe werkt Taiji voor Gezondheid? 
Hoe kunnen simpele oefeningen en zo’n zachte, eenvoudige bewegingskunst als taiji nu leiden tot meer bewegelijkheid, lichaamsbewustzijn en minder pijn? Langzaam bewegen zorg ervoor dat er van binnen een energiestroom op gang komt. Die stroom kun je ervaren als een warmte, levendigheid of als een behaaglijk gevoel van binnen. Je voelt een aangename warmte of tinteling, meestal als eerste  in de handen, armen en onderbuik. Later voel je die weldadige warmte door het hele lichaam.

Doordat je langzaam beweegt voel je ook beter waar je lichaam zich spant of schrap zet. Omdat je langzaam beweegt heb je de tijd om op die plek de spanning los te laten. Spanning loslaten helpt ook weer voor het laten stromen van die warme energie. Als de energie goed doorstroomt, zoals water door een bergbeek , dan is er vaak ook geen of minder pijn. Pijn ontstaat eigenlijk  als de energiestroom geblokkeerd is, door spanning bijvoorbeeld of  door ontstekingen.

Langzaam bewegen helpt om die blokkade op een vriendelijke manier weer op te heffen. De neerwaartse spiraal van spanning, pijn en minder bewegelijkheid wordt doorbroken en verandert in een opwaartse spiraal van bewegelijkheid, minder pijn en minder spanning. Een uurtje taiji geeft dus meestal ook weer nieuwe energie.

Rijstkorrel
Het karakter voor chi bestaat uit een rijstkorrel en stoom, met daarboven een deksel. De rijstkorrel bevat alle benodigde levensenergie mits hij gevoed met beweging en warmte langzaam gaar kan stomen. De stoom verspreidt zich als voedzame energie over het hele lichaam en versterkt zo de levenskracht. De kracht is licht, maar tegelijk zo sterk dat het de deksel van de pan tilt. Voor taiji ontwikkelen we dus zachte kracht en worden daarmee veerkrachtiger en weerbaarder.

Door langzaam te bewegen ontwikkelen we warmte om de energie die in ons aanwezig is op stoom te brengen. De kracht van die energiestroom helpt bij het oplossen van blokkades in het lichaam, het ontspant en vermindert eventuele pijn. En daardoor krijgen we weer meer energie.

Een andere plezierige bijkomstigheid van taiji is het samen oefenen. In de groepen die ik lesgeef ontstaat meestal vanzelf een onderlinge band tussen de leerlingen. Juist omdat je elkaar iedere week ziet en samen oefent. Plezier hebben is zeker zo belangrijk in de taiji. Immers, als je het naar je zin hebt dan stroomt de energie ook en vergeet je even je zorgen en eventuele lichamelijke pijn. Daarbij wordt het bewegen dat geen opgelegde verplichting, maar een welkome onderbreking in de week.

Kosten
De cursus bestaat uit een reeks van 12 lessen van een uur (eventueel kan later instromen ook).  De cursus wordt meerdere keren per jaar aangeboden. Informatie over Taiji for Arthritis: www.taichiproductions.com. Twijfel je of de lessen geschikt zijn voor je? Neem dan contact op met Jolinda.

Wie geeft de lessen?
Jolinda van Hoogdalem is al jaren docent taiji en qigong bij Centrum Well. Daarbij is zij docent Chinese Geneeskunde aan de Shiatsu Academie Shu Ha Ri en acupuncturist en massagetherapeut met een eigen praktijk in Utrecht (www.yangsheng.nl). De taiji voor gezondheid lessen zijn gebaseerd op een speciale vorm ontwikkeld door de Australische taijileraar Paul Lam. Jolinda van Hoogdalem is door hem gecertificeerd voor het geven van taiji lessen aan mensen met reumatische klachten.  De lessen taiji voor gezondheid worden gegeven in blokken van telkens 12 lessen. Informeer bij info@centrumwell.nl over de lopende reeks. Als je een keer een proefles wilt doen ben je van harte welkom. Van tevoren aanmelden is prettig.

Informatie over Paul Lam: www.taichiproductions.com