Qigong

Qigong betekent het oefenen van qi. Qi is een Chinees begrip. Je zou het kunnen vertalen als levensenergie. Qi is overal om ons heen en in ons. Het is de energie die ons lichaam vult en beweegt. De Chinese zien het lichaam als een innerlijk landschap waardoorheen rivieren stromen, de meridianen. De organen maken onderdeel uit van die meridianen. Het water in de rivieren, oftewel de qi, moet stromen. Als de qi niet stroomt, ontstaat er stagnatie. Qigong helpt ons om de energie, de qi, te laten stromen zodat er geen stagnatie ontstaat. Concreet betekent dat het doen van oefeningen.

Qigong is een van de pijlers van de Chinese geneeskunde en wordt ook wel Chinese Yoga genoemd. Het verschil is echter dat qigong vooral bewegende vormen zijn, geworteld in de Chinese Geneeskunde en de leer over meridianen en organen.

Qigong doen is plezierig en helpt bij het voorkomen van ziekten. Wat dat betreft verschilt het Chinese idee over gezondheid niet van de westerse: we willen graag een gezonde geest in een gezond lichaam. In China wordt qigong ook gebruikt om ziekten te genezen.

 

12 meridiaanstrekkingen
meridiaanstrekking van de lever

Inschrijven

Schrijf je nu in!

Onze lessen

Wat je in een les kunt verwachten

Er zijn veel verschillende vormen en scholen van qigong, bijvoorbeeld Chi Neng qigong en Healing Tao, om maar de bekendste te noemen. Allemaal gebruiken ze oefeningen uit het Chinese gezondheidssysteem van de qigong. Die oefeningen of series leggen meestal een bepaald accent. In Centrum Well wordt niet een bepaalde school gevolgd, maar worden traditionele qigong series geoefend, bijvoorbeeld:

  • Innerlijk landschap: 12 meridaanstrekkingen
  • Yi JIn Jing: 12 oefeningen om pezen en spieren te versterken
  • Acht brokaten: zittende, staande en martiale oefeningen
  • Acht oefeningen om qi te laten stromen en pijn te verzachten
  • Dubbele negen om qi te cultiveren
  • Kluizenaarsloop voor het openen van de acht extra meridianen
  • 5 orgaanoefeningen
  • Zhan Zhuang, staan als een boom

Elke les wordt er aandacht besteedt aan het openen van de gewrichten en ruimte maken in het lichaam. Daarbij komen altijd de basisprincipes van de qigong aan bod: ontspannen, bewegen vanuit het centrum van het lichaam, elke beweging gronden. AAn het eind van elke les is er tien tot vijftien  minuten meditatie

Verdiepen

Voor mensen die zich willen verdiepen in de qigong, zijn er regelmatig workshops in Centrum Well. Kijk daarvoor in de agenda of abonneer je op de nieuwsbrief.

Daarnaast geeft Jolinda van Hoogdalem ook bijscholingen qigong voor acupuncturisten en massagetherapeuten. De bijscholingen zijn in samenwerking met Qing Bai, academie voor Chinese Geneeswijzen.

Qigong in het dagelijks leven

Stress is de vader van alle ziekten en qigong is de beste preventie. Met qigong oefen je je qi. Om qi te laten stromen is ontspannen de eerste voorwaarde. Daarmee is het direct duidelijk hoe nuttig qigong kan zijn: je ontspant. Als je kunt ontspannen, ervaar je minder stress. Er ontstaat ruimte in je hoofd en in je lichaam. Ik hoor regelmatig van leerlingen dat ze na een tijd oefenen minder pijnklachten hebben bijvoorbeeld, of dat ze beter slapen. 

En er is nog een prettig neveneffect: door de rust en balans in je lichaam en je energie, komt ook je geest tot rust. Qigong helpt je meditatie. Aan het eind van elke les zitten we dan ook tien minuten tot een kwartier om die vruchten van de qigong te plukken. Als je daarna weer op je fiets stapt, ziet de wereld er anders uit.