NieuwsTaijiquan

Taiji (tai chi) contra smartphone

Kijk je op je smartphone, dan laat je je hoofd hangen. Doe je taiji (tai chi) of qigong, dan strek je je nek.  Laat je je hoofd hangen, dan is het of er een kratje pils aan je nek hangt. Strek je je nek, dan is de belasting voor je nekwervels minimaal. Je hoeft niet lang na te denken om te begrijpen dat een kratje pils aan je nek, klachten geeft aan nek en schouders. Probeer het maar eens! Taiji en qigong zijn dus een prima anti-dote tegen de smartphonehouding.

weight-of-headKenneth Hansraj berekende in een studie naar nekbelasting hoeveel druk er uitgeoefend wordt op je wervelkolom als je je hoofd buigt. Die druk loopt snel op: bij 0 graden is de druk 5 kilo. Je houdt dan het hoofd rechtop. Laat je het hoofd 15 graden hangen, dan loopt de druk op naar 12 kilo, een vol kratje bier. Bij 30 graden is dat al 18 kilo, het gemiddelde gewicht van een peuter van 5 jaar. Bij 45 graden inmiddels 22 kilo, net iets meer dan je mee mag nemen als koffergewicht in het vliegtuig. En bij 60 graden is de druk 27 kilo: drie kratjes pils!

Tai-chi-postureHet loont dus de moeite om jezelf aan te leren je ruggenwervels en nekwervels op de juiste manier te stapelen, dat wil zeggen: zodat er zo min mogelijk druk wordt uitgeoefend op de wervels. Dat heeft een aantal voordelen: het voorkomt nek, schouder en rugklachten en het voorkomt slijtage van de wervels.

In taiji oefenen we dat met de wuji houding: de voeten staan parallel op heupbreedte, het staart been is een beetje ingetrokken zodat de knieën vanzelf lichtjes buigen en ook de liezen vanzelf lichtjes plooien. De schouders staan op een lijn met de heupen, de schouders weer op een lijn met de heupen. De kruin is zachtjes gestrekt naar de hemel. Vanaf het hoofd stroomt de energie nar beneden over de, licht ronde rug langs de armen. De armen hangen losjes langs het lichaam met wat ruimte in de oksels. De vingers zijn zachtjes gespreid. De voeten rusten op de grond en kunnen eenvoudig het hele lichaam dragen. Als je zo een tijdje staat, voel je dat het eigenlijk de grond is die jou draagt. Je staat moeiteloos rechtop!