Taijiquan

Sunstijl

De Sunstijl is ontwikkeld door Sun Lu Tang (1861 – 1933) en is de jongste stijl. Sun was een bijzonder getalenteerde martial arts beoefenaar en daarnaast geschoold in de klassieke Chinese teksten zoals de I Ching en teksten van Confucius. Hij verbleef en tijd in Wu Dang, de bakermat van de taoïstische scholen. Het is Sun die de Chinese vechtkunst expliciet koppelde aan het taoïsme en gezondheid. Voor die tijd was martial arts een vorm van broodwinning. Goede vechters gingen in het leger, vonden emplooi in de keizerlijke garde of gingen aan de slag als straatartiest of bij de opera.Technieken werden overgedragen van generatie op generatie en bleven geheim. Maar Sun leefde in een tijd dat de dingen sterk veranderde, politiek gezien, maar ook voor de vechtkunsten. De ontwikkeling van vuurwapens zal daar ongetwijfeld aan hebben bijgedragen. Volgens de dochter van Sun Lu Tang was Sun de mening toegedaan dat als je wil vechten, je beter een pistool kunt gebruiken.

De Chinese politiek veranderde en taiji en andere vechtkunsten werden toegankelijk voor een groter publiek. De nadruk kwam vanzelf meer te liggen op een training voor de gezondheid. Met de introductie van de Chinese Republiek werd taiji een middel om een gezond en sterk volk te ontwikkelen.

Principes
De Sunstijl kenmerkt zich door lichte soepele bewegingen. Het gewicht is veelal in het voorste been, het achterste been sluit aan waarbij het gewicht op de voorvoet rust. De stappen zijn licht en natuurlijk. Daarom is er niet veel kracht voor nodig en is het makkelijk om in balans te blijven. Ook de armbewegingen zijn eenvoudig. De Sunstijl ontwikkelt op een natuurlijke manier harmonie tussen boven en beneden, links en rechts, voor en achter. Dat maakt deze vorm zo geschikt voor mensen die minder makkelijk bewegen.

Taiji voor gezondheid
De Sunstijl is lichter en luchtiger dan de Yangstijl die in de andere lessen wordt onderwezen. Daarom is het bij uitstek geschikt voor mensen die beperkter zijn in hun bewegingen, bijvoorbeeld door een chronische aandoening of doordat ze wat ouder zijn. De Sunstijl wordt gebruikt in de lessen taiji voor gezondheid. Deze lessen zijn een uur in plaats van anderhalf uur en speciaal voor mensen met bepaalde bewegingsklachten.

Taiji Sunstijl wordt in Centrum Well gegeven op:
Dinsdag 10.45 tot 11.45 uur

Meld je aan voor een proefles!