NieuwsQigongTaijiquanUncategorized

Taijiquan versus qigong

Wat is het verschil tussen taijiquan en qigong? Dat wordt mij vaak gevraagd door mensen die interesse hebben in een van deze twee bewegingskunsten. Kort gezegd: taiji quan is in essentie een krijgskunst. Er zijn ook wapenvormen aan verbonden zoals stok, zwaard of bijvoorbeeld waaier. Je leert een vorm met toepassingen.

Qigong is een bewegingssysteem dat verbonden is met de Chinese Geneeskunde en met een meer spirituele kant, zoals yoga verbonden is met de Indiaase Ayurvedische traditie. Qigong wordt daarom ook wel Chinese Yoga genoemd. Het zijn oefeningen om sterkt te worden van lichaam en geest. Sommige oefeningen zijn echt krachtig, andere zijn zachter en onderzoekender. Maar beiden horen bij elkaar, zoals yin en yang. Meditatie is daar onderdeel van: een gezonde geest in een gezond lichaam was ook voor de oude Chinezen belangrijk.

Taijiquan wordt ook wel geschreven als tai chi chuan. Qigong wordt ook wel geschreven als chi kung. Daardoor is de misvatting ontstaan dat chi in beide woorden voor hetzelfde staat. Maar dat is niet zo! Als we naar de Chinese karakters kijken, zien we dat er iets heel verschillends staat.

Tai                                    ji                                        quan

Tai is het karakter voor groot. Ji voor uiterste, ultieme. Quan staat voor boksen, open vuist.

Het karakter tai verbeeld een mens die groeit.

Het karakter ji is ingewikkelder. Het linkerdeel verbeeldt een boom die diep de grond in groeit (yin, aarde). de streepjes ernaast verbeelden de bladerkroon die naar de hemel reikt. Daarnaast, in het midden staat het teken vor hemel en aarde, verbonden door een mens. Links daarvan het teken voor mond, en rechts ervan het teken voor hand: onze mentale en fysieke vaardigheden.

Het karaker quan verbeeld een mens die vaardig kan boksen.

Taijiquan is, vrij vertaald, het grote, ultieme boksen.

Wat is dat grote, ultieme in taijiquan? Taiji staat voor het universele principe van yin en yang. Het is een dynamische principe waarin groot, klein, snel, langzaam, diep en oppervlakkig elkaar voortdurend afwisselen in een doorgaande stroom. Hier kun je meer lezen over het principe van yin en yang.

Qi                                  Gong

Qigong bestaat uit de karaters qi, ook wel vertaalt met energie en gong, oefening. Het karakter qi verbeeldt een rijstkorrel die bij het koken stoom produceert. Qi kan allerlei gedaanten aannemen van vast en materieel (yin) tot etherisch, onzichtbaar (yang). In dat laatste geval kun je het wel voelen, of het effect ervan waarnemen, zoals wind bijvoorbeeld.

Gong staat voor oefenen. Het grote geheim van qi gong (en van taiji overigens ook) is: oefenen. Het heel erg vaak doen. Als je iets heel erg veel doet, dan wordt je op een gegeven moment er goed is. Je cultiveert een zekere bekwaamheid. Overigens zijn de bewegingen in qigong net als bij taiji ook gebaseerd op de principes van yin en yang.

Het verschil tussen taijiquan en qi gong is nu misschien  duidelijker. Taiji is een krijgskunst waarin je volgens de principes van yin en yang leert bewegen. Qi gong is een bewegingskunst waarin je leert je eigen innerlijke qi te cultiveren zodat je sterk en gezond blijft.  Overigens doen veel taiji-ers ook qigong omdat de basis van het ultieme boksen een sterk gestel is.  Maar ook met taiji bouwen we qi op. En de manier waarop we tegenwoordig taiji oefenen, heeft ook een meditatieve kant. De accenten liggen alleen anders. De een heeft een voorkeur voor de meer dynamische bewegingen en vindt het leuk om een vorm te leren en met anderen te sparren (taiji). De ander werkt liever meer op zichzelf en meer aan de stillere kant (qigong). En sommigen houden van beiden.

Wil je meer weten over de achtergronden van taiji en yin en yang? Lees dan verder bij: meer weten over taiji