Zen meditatie

Zen betekent een zijn met jezelf en de dingen om je heen. Lichaam, energie en geest gaan volledig in elkaar op. Je zit onverstoorbaar, volkomen op je gemak. Je zit in zazen. Dit volledig een zijn kun je ook uitdrukken in lopen, staan en liggen.

Zazen

Zitten in zenAls je een tijdje stil gaat zitten in de zazen houding, ontdek je dat het lastig is om gewoon stil te zitten. Er zijn drie dingen die je parten kunnen spelen. Ten eerste je lichaam. Je voelt ergens ongemak of spanning. Bijvoorbeeld pijn in je schouders of benen. Of je zit een beetje ineengedoken.

Ten tweede wordt je je bewust van je innerlijke dialoog. Er is vaak enorm veel innerlijke ruis. Als je stil gaat zitten, wordt je je daar heel erg bewust van.  De stemmen in jezelf sturen je gedrag en woorden vaak op een manier waar je je niet van bewust van bent.

Tenslotte merk je een innerlijke onrust. Vaak zijn dat emoties. Terwijl je stilzit komt er ineens boosheid voorbij, of verdriet, of een enorme dadendrang. Die energie bepaalt vaak je innerlijke dialoog en de beinvloedt de spanning in je lichaam.

Rust

Hoe breng je rust in lichaam, energie en geest? Door alsmaar weer je aandacht terug te brengen naar de adem en het lichaam.  Je kunt dat doen door je aandacht op de adem te laten rusten of door de adem te tellen.

Vervolgens ontstaat er ruimte om te kijken naar wat zich op dat moment afspeelt in jou. Je duwt die ervaring niet weg. Maar je klampt je er ook niet aan vast. Je neemt waar. Betrap je jezelf erop dat je er een monoloog over af steekt in je hoofd, dan keer je terug naar de adem. Tot er weer ruimte is.

Als je vertrouwt begint te raken met de ruimte die ontstaat, dan kun je steeds meer je aandacht loslaten en rusten in een groot en open bewustzijn. Er is rust, fysiek, energetisch en mentaal. Dat wil zeggen: je laat alles wat opkomt in de grote ruimte, in de leegte, met rust. Het komt, het gaat. Je bent volkomen ontspannen.

Onze lessen