Er zijn veel qigongsystemen en veel qigongseries. Allemaal hebben ze als doel om de qi in het lichaam op te bouwen en te laten stromen. Qi die vrij stroomt is voedingsbodem voor gezondheid. Sommige qigong series leggen het accent op het opbouwen van qi, anderen op het laten bewegen en naar buiten brengen. Dat naar buiten brengen van qi kan weer twee doelen dienen: om te helen of om toe te passen in krijgskunsten als taiji.
Innerlijk landschap: 12 meridiaanstrekkingen
De qigong van de 12 meridiaanstrekkingen is gericht op het openen van de 12 hoofdmeridianen. De meridianen worden geopend door te strekken. De strekkingen volgen de meridiaanklok. Elke twee uur is de qi in een bepaalde meridiaan optimaal. De qi in de longmeridiaan is bijvoorbeeld optimaal tussen 03.00 en 05.00 uur. Niet voor niets dus een goede tijd om op te staan en qigong te doen. De Longen zijn in het innerlijk landschap van het lichaam volgend de Chinezen namelijk de ministers en ze regeren de qi. Zo neemt elk orgaan met zijn bijbehorende meridiaan een eigen plek in in het lichaamslandschap en is op een bepaald moment van de dag het sterkst of zwakst. Is de longmerdiaan om 3 uur ’s ochtend het sterkst, twaalf uur later, om 3 uur ’s middags is hij het zwakst.
De 12 meridiaanstrekkingen zijn onderdeel van een martiaal systeem ontwikkeld door Yang Chao Hou, een broer van de bekende Yang Chen Fu, een bekende meester uit de Yangschool van taijiquan. De strekkingen kennen een bijbehorende martiale techniek en dimmak punten, acupunctuurpunten die je in de krijgskunst kunt inzetten. Ze zijn echter geweldig om de meridianen te openen en de aard van de qi in een meridiaan te gaan voelen. Als je de strekkingen begrijpt en de qi voelt, begrijp je makkelijker de intentie van elk ander qigongsysteem of serie qigong oefeningen. Bijkomend voordeel: je wordt er super lenig van!
Filmpjes
Bekijk de drie video’s om de strekkingen te leren kennen of kom ze leren bij Centrum Well. Ik geef regelmatig worshops of bijscholingen over de 12 meridianen en hun plek in het innerlijk landschap van ons lichaam.
Deel 1: Long-Dikke Darm-Maag-Milt
Deel2: Hart-Dunne Darm-Blaas-Nier
Deel 3: Pericard-Drie Warmer-Galblaas-Lever