Over Jolinda van Hoogdalem

Ik ben acupuncturist, taiji- en qigongdocent, en zenleraar.

Eerst was er aikido, een japanse vechtsport. Via aikido kwam ik in aanraking met zen. Een tijd lang liepen ze samen op. Ik vond in 1992 een zenmeester, Jiun Hogen roshi en ging vaak naar het zenklooster de Noorder Poort in Wapserveen. Uiteindelijk ging ik in training voor zenleraar en in 2016 kreeg ik van Jiun roshi de naam Daishin, grote Hart-Geest. Sindsdien geef ik regelmatig weekenden body&mind in de Noorder Poort waar ik de zithouding onderzoek met behulp van qigong en taiji principes. Sinds 2021 geef ik zenlessen bij Zentrum in Utrecht. Sinds mijn verhuizing naar de Vorden in de Achterhoek, geeft ik zenmeditatie aan Het Wiemelink.

Aikido maakte na tien jaar plaats voor qigong en taiji. Jay Elfrink leerde me nieuwsgierigheid en speelsheid. Hij was de meest vriendelijke leraar ooit in mijn leven.Mijn franse taijileraar Thierry Alibert inspireerde mijn zoektocht naar het zachte (yin) en het harde (yang) in de taiji en in het leven. Hoe komt het dat zachtheid zoveel kracht bezit? Waarom leidt langzaam oefenen tot ongekende snelheid? Wat is het verbnd tussen innerlijke rust en fysieke ontspanning. Oefenen, oefenen en oefenen met aandacht. Dan ontvouwt zich het antwoord.

Mijn leerlingen houden me op het rechte pad: de principes moeten natuurlijk wel werken. Zenmeditatie helpt me om mijn geest helder te houden. Dat alles heeft mijn levenspad verlegt.

Naast mijn baan als journalist bij de Fietsersbond ben ik in 2001 Chinese Geneeskunde gaan studeren. Wat is de bron van zen meditatie en van qigong? Dat is de Chinese visie op leven en gezondheid. En dat inspireert mij tot op de dag van vandaag.

Nu heb ik een praktijk voor acupunctuur en Chinese massage. Ik geef workshops taiji en qigong en ben gastdocent bij de Academie voor Chinese Geneeskunde Qing Bai. Leven vanuit het hart en met levenslust, dat is mijn oefening. Wat de dag ook brengt ‘elke dag is een goede dag’.