Onze instructeurs

Jolinda van Hoogdalem

Ik ben acupuncturist, taiji- en qigongdocent, meditatieleider en eigenaar van Centrum Well. Dat lijkt veel, maar het komt allemaal uit dezelfde bron: Chinese geneeswijzen en een taoïstische levenshouding. Hoe langer ik oosterse vechtkunst beoefen (sinds 1995 taijiquan, daarvoor tien jaar aikido en sinds 1992 zenmeditatie), hoe meer het mij intrigeert.  Hoe komt het dat zachte bewegingen leiden tot kracht, zowel innerlijk als fysiek? Waarom leidt langzaam oefenen tot snelheid bij martiale toepassingen? Wat is de samenhang tussen innerlijke rust en fysieke ontspanning?

Alleen oefenen, oefenen en oefenen leidt tot antwoord op die vragen. Mijn franse taijileraar Thierry Alibert inspireert mijn zoektocht naar het zachte (yin) en het harde (yang) in de taiji. Zijn oude yangstijl met martiale toepassingen brengen mijn jarenlange aikidotraining samen met taijiprincipes. Mijn leerlingen houden me op het rechte pad: de principes moeten natuurlijk wel werken. Zenmeditatie helpt me om mijn geest helder te houden. Dat alles heeft mijn levenspad verlegt. Naast mijn baan als journalist bij de Fietsersbond ben ik in 2001 Chinese Geneeskunde gaan studeren.

Nu heb ik een praktijk voor acupunctuur en Chinese massage. Ik geef workshops en ben docent Chinese Geneeskunde bij Shiatsu Academie Shu Ha Ri. Ik begeleid een zenmeditatie groep.  En ik schrijf nog altijd met plezier (mijn boek Fietsen en gezondheid ligt bij veel artsen op het bureau), maar zonder geplaagd te worden door deadlines. Leven vanuit het hart en met levenslust, dat is mijn oefening. Wat de dag ook brengt 'elke dag is een goede dag'.

Valeer Damen

Na een paar jaar karate ben ik in 1998 de Japanse zwaardvechtkunst iaido gaan beoefenen. Dat heb ik 16 jaar gedaan. Deze Japanse gevechtskunsten zijn vrij "hard" en direct. Omdat ik geïntrigeerd was door de zachte en vloeiende bewegingen van tai ji quan, heb ik in 2009 een proefles genomen bij Centrum Well. Na een half uur was ik verkocht.

Ik ben er meteen zo diep mogelijk ingedoken. Drie keer per jaar volgde ik weekend-workshops bij onze leraar Thierry Alibert, in de oude vorm. Ik heb les gehad van de oprichter van Centrum Well, Jay Elfring, van Jolinda van Hoogdalem en van Marsja Haanstra. Daarnaast oefende ik elke week nog extra toepassingen met een partner. Elke zomer volg ik een week lang een verdiepingsworkshop bij Thierry Alibert in Frankrijk.

Sinds 2011 geef ik les in zelfverdediging voor vrouwen. Ik geloof dat het zachte het harde kan overwinnen, het kleine het grote, het "zwakke" het sterke. En, zoals Thierry zegt: "Alles zit in tai ji - yin én yang." Na een weekend trainen heb ik nooit spierpijn; het voelt juist alsof al mijn spieren weer goed in hun bedding liggen. De spiralende bewegingen; het ontspannen; het bewustzijn van je eigen lichaam, het lichaam van je trainingspartner en de ruimte om je heen - al deze dingen geven mij een groot plezier in het leven, en er is voor mij geen dankbaarder werk dan dit plezier doorgeven aan mijn leerlingen.

Elvira Trienekens

Mijn liefde voor taiji en qigong begon in het milleniumjaar 2000 in Centrum Well. Ik viel voor de schoonheid van de bewegingen, maar gaandeweg werd ik mij bewust van de krachtige uitwerking van deze bewegingen op lichaam en geest. Wat begon als een avondje aangenaam bewegen (altijd gevolgd door een even aangenaam cafébezoek) groeide uit tot een onmisbaar deel van mijn leven, later ook van mijn werkende leven.

Ik ben opgeleid door Jay Elfring, de oprichter van Centrum Well. Na zijn overlijden in 2011 heb ik uitstapjes gemaakt naar yoga en pilates, maar pas in de kung fu dojo van Touchée Utrecht hervond ik mijzelf. Hier kreeg ik onder de bezielende leiding van Marlon Alvares de mogelijkheid mijn kwaliteiten als docent te ontwikkelen. Sinds mei 2015 ben ik met veel genoegen terug in Centrum Well, dit keer voor de klas.

In mijn lessen onderzoek en train je spelenderwijs jouw lichaam met al zijn mogelijkheden en beperkingen. Het doel is dat je jouw energie zo effeciënt mogelijk in kan zetten in het dagelijks leven. Als leidraad nemen we de kwaliteiten van de krijger, denk hierbij aan balans, flexibiliteit, focus, kracht, coördinatie, standvastigheid en gemoedsrust. Maar bovenal leer je ontspannen in beweging en bewegen vanuit ontspanning.

Naast de lessen in Centrum Well en Touchée werk ik bij massageopleiding Esoterra, en geef ik privéles taiji bij gezondheidsklachten.