Onze instructeurs

Jolinda van Hoogdalem

Ik ben acupuncturist, taiji- en qigongdocent, meditatieleider en eigenaar van Centrum Well. Dat lijkt veel, maar het komt allemaal uit dezelfde bron: Chinese geneeswijzen en een taoïstische levenshouding. Hoe langer ik oosterse vechtkunst beoefen (sinds 1995 taijiquan, daarvoor tien jaar aikido en sinds 1992 zenmeditatie), hoe meer het mij intrigeert.  Hoe komt het dat zachte bewegingen leiden tot kracht, zowel innerlijk als fysiek? Waarom ontwikkel je door langzaam oefenen snelheid bij martiale toepassingen? Wat is de samenhang tussen innerlijke rust en fysieke ontspanning?

Oefenen, oefenen en oefenen en je ontdekt door eigen ervaring het antwoord op die vragen. Mijn franse taijileraar Thierry Alibert inspireert mijn zoektocht naar het zachte (yin) en het harde (yang) in de taiji. Zijn oude yangstijl met martiale toepassingen brengen mijn jarenlange aikidotraining samen met taijiprincipes. Mijn leerlingen houden me op het rechte pad: de principes moeten natuurlijk wel werken. Zenmeditatie helpt me om mijn geest helder te houden. Dat alles heeft mijn levenspad verlegt. Naast mijn baan als journalist bij de Fietsersbond ben ik in 2001 Chinese Geneeskunde gaan studeren.

Nu heb ik een praktijk voor acupunctuur en Chinese massage. Ik geef workshops taiji en qigong en ben docent Chinese Geneeskunde bij Shiatsu Academie Shu Ha Ri. Ik ben inmiddels zenleraar en begeleid een zenmeditatie groep.  Ik schrijf nog altijd met plezier (mijn boek Fietsen en gezondheid ligt bij veel artsen op het bureau), maar zonder geplaagd te worden door deadlines. Leven vanuit het hart en met levenslust, dat is mijn oefening. Wat de dag ook brengt ‘elke dag is een goede dag’.

Evelien Voss

foto EvelienSinds 2004 beoefen ik tai chi en qigong. Ik was verkocht vanaf mijn eerste les en al snel kwam ik bij Jay Elfring van Centrum Well terecht. Daarvoor heb ik met veel plezier taikwondo en karate beoefend maar in de tai chi werd ik gegrepen door de zachtheid van de bewegingen met een krachtige uitwerking. Door de energie die ik voelde stromen, de ontspanning tijdens en na de les en de positieve invloeden op mijn gezondheid, kon ik niet meer zonder en werd het een onderdeel van mijn dagelijks leven.

Nieuwsgierig naar de achtergronden van de taiji ben ik in 2005 de Bocam Opleiding bij het CNGO in Tilburg gaan volgen. Dit is een 3 jarige opleiding gebaseerd op de Chinese gezondheidsleer. In deze opleiding is (medische) qigong een belangrijk onderdeel naast andere onderdelen van de TCM (traditional Chinese medicine) zoals meridiaanleer, massage en Chinese voedingsleer. Daarnaast heb ik ook een opleiding HBO Medische Basiskennis gevolgd. Ik heb inzicht gekregen in het toepassen van qigong bij veel voorkomende chronische klachten. Daarna heb ik nog veel lessen en workshops gevolgd en doe ik dat nog steeds bij diverse leraren.

Een greep uit mijn leraren: Rinus van den Broek en Marian Scherpenisse van het CNGO in Tilburg, Jay Elfring en Jolinda van Hoogdalem van Centrum Well, Chi Neng qigong bij Frank Lageweg, Ooi Kean Hin, Li Hongshi.