Onze instructeurs

Jolinda van Hoogdalem

Ik ben acupuncturist, taiji- en qigongdocent, meditatieleider en eigenaar van Centrum Well. Dat lijkt veel, maar het komt allemaal uit dezelfde bron: Chinese geneeswijzen en een taoïstische levenshouding. Hoe langer ik oosterse vechtkunst beoefen (sinds 1995 taijiquan, daarvoor tien jaar aikido en sinds 1992 zenmeditatie), hoe meer het mij intrigeert.  Hoe komt het dat zachte bewegingen leiden tot kracht, zowel innerlijk als fysiek? Waarom ontwikkel je door langzaam oefenen snelheid bij martiale toepassingen? Wat is de samenhang tussen innerlijke rust en fysieke ontspanning?

Oefenen, oefenen en oefenen en je ontdekt door eigen ervaring het antwoord op die vragen. Mijn franse taijileraar Thierry Alibert inspireert mijn zoektocht naar het zachte (yin) en het harde (yang) in de taiji. Zijn oude yangstijl met martiale toepassingen brengen mijn jarenlange aikidotraining samen met taijiprincipes. Mijn leerlingen houden me op het rechte pad: de principes moeten natuurlijk wel werken. Zenmeditatie helpt me om mijn geest helder te houden. Dat alles heeft mijn levenspad verlegt. Naast mijn baan als journalist bij de Fietsersbond ben ik in 2001 Chinese Geneeskunde gaan studeren.

Nu heb ik een praktijk voor acupunctuur en Chinese massage. Ik geef workshops taiji en qigong en ben gastdocent bij de Academie voor Chinese Geneeskunde Qing Bai. In 2019 ben ik geordineerd tot zenleraar. Sinds 2021 geef ik zen bij Zentrum in Utrecht. Daarnaast en begeleid ik een zenmeditatie groep.  Ik schrijf nog altijd met plezier (mijn boek Fietsen en gezondheid ligt bij veel artsen op het bureau), maar zonder geplaagd te worden door deadlines. Leven vanuit het hart en met levenslust, dat is mijn oefening. Wat de dag ook brengt ‘elke dag is een goede dag’.