Goed en lekker kunnen slapen is een zegen. Helaas is dat niet iedereen gegeven. Soms ben je hondsmoe en val je toch niet in slaap. Of je valt wel in slaap, maar anderhalf uur later word je weer wakker. Klaar wakker. Inslapen lukt niet meer. Of pas tegen de ochtend als je er juist uit moet. Je kijkt er steeds meer tegen op om naar bed te gaan in plaats van dat je er naar uitkijkt!
We kunnen leren om beter te slapen. Daarvoor oefenen we ons om weer toegang te krijgen tot ons parasympathische systeem en via die route naar ons slaapmechanisme. In de Chinese visie om gezondheid werken we dan met onze Qi.
Ons lichaam heeft verschillende Qi systemen:
1. Een sympatisch systeem, een actief en wakker systeem. Het is yang. Als we bezig zijn, fietsen, lopen, praten, dat zijn we actief, yang.
2. Een parasympatisch systeem. Het is rustig, yin, ontspannen. Een voorbeeld zijn alle processen die vanzelf gaan in het lichaam zoals ademhaling, spijsvertering en dergelijk. Als we overdag functioneren dan is er een mix van sympatisch en parasympatisch. Er is een dynamisch evenwicht tussen activiteit en rust.
3. Slaap. Dit is een specifieke toestaand waarin we diep rusten. Slaap kent zijn eigen dynamiek van activiteit en rust die zich grotendeels in het brein afspeelt. Zo is er een grote schoonmaak van het brein in onze diepe slaap. Tijdens onze dromen is er ook een sterk verhoogde hersenactiviteit terwijl het lichaam dan compleet inactief is. Soms zijn we ons daarvan bewust, soms niet. We zijn echter niet volledig buiten bewustzijn. We reageren als het moet op externe prikkels.
4. Het laatste systeem is coma. Hierin zijn we buiten bewustzijn, het contact met de buitenwereld is afgesneden. Het parasympatische systeem functioneert vaak nog wel. Maar we reageren niet op prikkels van buitenaf. Dat wil niet zeggen dat we ze wellicht niet op de een of andere manier waarnemen, maar we kunnen er niet op reageren.
Overdag is er een balans tussen yin en yang, sympatisch en parasympatisch. Yin brengt yang voort en yang keert terug naar yin.
Maar yin en yang zijn niet absoluut. Als we dag en nacht (slaap en niet slaap) met elkaar vergelijken, dan is overdag yang en nacht yin. En ook hier geldt, yin brengt yang voort (een goede nachtrust, geeft een wakkere dag. Een dag die in balans is geeft een goede nachtrust).
Zo zie je dat de dag de nacht beinvloed. Zijn we te actief of te lang actief overdag, dan lijdt de slaap daaronder. Zijn we te yin overdag, doen we te weinig, dan lijdt de slaap daar ook onder. Het gaat om balans.
Qigong oefent de balans tussen rust en beweging. Vanuit rust ontstaat beweging en de beweging keert weer terug naar rust. We leren om mee te gaan in die stroom. Het maakt ons flexibel, niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk. Als we flexibel zijn, kunnen we op de juiste manier op de omstandigheden reageren. Dat is ook een belangrijke voorwaarde voor een goed functionerend immuunsysteem. Als er iets aan de hand is, er is een indringer van buitenaf, dan moet er adequaat en directe gereageerd worden.
Slaap voedt zowel ons parasympatisch als sympatisch systeem, yin en yang. Het is een speciale toestand. Het is immers niet wakker. Daarom is er ook een speciale qigong voor. Natuurlijk helpt qigong om beter te slapen, maar we kunnen nog beter slapen door die slaapqi te trainen. In de lessen heb ik een paar keer deze slaapqigong gedaan. Maar nu heb ik er ook een filmpje bij gemaakt.
De slaapqigong is een oefening die je zelf doet terwijl je in bed ligt. Je visualiseert een stroom van qi (energie) door het lichaam. Je doet dat traject negen keer. Daarna (als je niet al in slaap gevallen bent) rust je. De oefening brengt je op de drempel van de slaap. Het enige wat je dan nog moet doen is je overgeven en over de drempel glijden.
Je kunt de oefening ook doen om te leren rusten. Ontspannen en kunnen rusten is een voorbode voor de slaap. Doe je de oefening als tussendoortje, als hazenslaapje van twintig tot dertig minuten, dan word je weer fris wakker.
In het filmpje doe ik het traject voor dat je als je ligt innerlijk visualiseert. Als je het traject kunt ‘dromen’ dan hoef je de uiterlijke oefening natuurlijk niet meer te doen.
Goede nachtrust gewenst!