Andere activiteitenNieuws

Qigong: stilte in beweging

meridiaanstrekkingen

Qigong, ook wel Chinese yoga genoemd, is een oud Chinees systeem om je gezondheid te bevorderen. Qigong betekent letterlijk ‘oefenen van energie’. Je kunt het het beste ontdekken door het te doen. Op dinsdagochtenden geef ik les van 09.00 tot 10.15. Iedereen is welkom. Je vooraf aanmelden is fijn. Een (proef)les kost tien euro. Je kunt per losse les betalen of per tien.

Inschrijven kan door een mail te sturen aan info@centrumwell.nl,

Wat is qigong?

Qigong  betekent het trainen van je qi, of energie. De Chinese Geneeskunde heeft een bepaalde kijk op wat gezond is. Je gezondheid hangt af van je hoeveelheid qi en van de bewegingsvrijheid van qi. Als de qi vrij door het lichaam kan stromen, zonder belemmeringen, dan voel je je energiek. Je kunt gemakkelijk bewegen. Er is geen pijn. Er is een gevoel van welbevinden. Je voelt je verbonden met je omgeving.

Qigong series
Baduanjin, acht brokaat oefeningen

Er zijn heel veel verschillende soorten qigong series. Bijvoorbeeld acht heelmeesters. Een serie tegen pijn in het lichaam. Of de Jijinjing, twaalf oefeningen voor sterke spieren en pezen. Ba Duan Jin is een van de bekendste series. Het zijn acht brokaatoefeningen voor een sterk en soepel lichaam, zoals brokaat. Je kunt ook de twaald meridinanen strekken. Dat is een serie van 12 bewegingen waarin je de twaalf meridianen van het lichaam opent. Zoals de yoga een zonnegroet heeft, heeft de qigong een serie die de kraanvogel begroet de ochtend heet. In mijn lessen komen ze allemaal een keer aan bod.

Docent

Van 2005 tot 2022 heb ik lesgegeven in taiji en qigong in Utrecht. Het is fijn om mijn ervaring nu naar de Achterhoek te brengen. Daarnaast ben ik acupuncturist. Mijn acupunctuurpraktijk Yang Sheng zit ook aan het Wiemelink 40. Ik geef regelmatig bijscholingen qigong aan de Academie voor Chinese Geneeskunde Qing Bai. Daarnaast geeft ik weekenden ‘heldere geest, wakker lichaam’ op de Noorder Poort. Daar onderzoek ik de meditatiehouding met behulp van qigong oefeningen.