Taijiquan

Wapenvormen taiji: stok

De stok of bo is een van de wapens die in de taijiquan wordt gebruikt, naast bijvoorbeeld zwaard. Elk wapen wordt in de taiji gezien als een verlenging van het lichaam. Aandacht en interne kracht worden via het lichaam overgebracht op het wapen.

Net als bij de taijiquan start de beweging in de voeten, krijgt vorm in de benen, richting in het middel en komt tot uitdrukking in het wapen. De kracht in de armen is ontspannen met zo min mogelijk spierkracht (li). Kort gezegd: vanuit ontspanning wordt (interne) kracht ontwikkeld die je via voeten, benen en middel op de stok overbrengt.

De stokvorm is vanwege z’n formaat (je eigen lichaamslengte) fysieker dan de taijivorm of handvorm. De bewegingen zijn groter. Je maakt je lichaam lekker los, vooral de schouders, rug en armen. De stok (yang) is daarmee een tegenwicht voor de handvorm (yin). Net als bij de handvorm is er een solovorm met toepassingen en een duovorm.

Je kunt kennismaken met gunshu of stokvorm tijdens de zomermaanden. We oefenen om de stok vanuit ontspanning te bewegen en tóch snelheid te ontwikkelen.

Kijk in de agenda wanneer lessen stokvorm zijn gepland.