Qigong

Slaapqigong

Slaapqigong is een eenvoudige oefening om beter en dieper te slapen. Je begeleidt de qi met je aandacht volgens een bepaalde route door het lichaam. Je kunt deze oefening ook gebruiken voor een hazeslaapje. Ontspannen is de basis voor lekker slapen.

Het traject:
Lig op je rug, handen op Qi Hai (onderbuik). Sluit de ogen.

Cirkel 9 keer met de tong door de mond. Voel tegelijkertijd de qi cirkelen rond de navel. Het speeksel dat je verzamelt slik je in en sla je op in Qi Hai (Ren 6).

Stuur de qi omhoog naar de borstkas (Ren 17). Stuur hem weer terug naar beneden (Qi Hai) en verder langs de Ren Mai tot het schaambeen. Daar splits de qi zich. Hij stroomt aan de binnenkant van het been naar beneden, onder de enkel langs, naar Ni 1 (Yong Yuan).

Van Ni 1 stroom het naar de hiel via Shimian (extra punt, slaappunt), via de achillespees, de achterzijde van de benen tot de billen (Blaas meridiaan) en komt dan samen in het staartbeen of bij het sacrum.

Dan stroomt de qi omhoog langs de ruggengraat (Du Mai) tot Da Zui (Du 14). Hier splitst de qi zich naar de voorkant van de schouders, naar Hart 1 midden in de oksel. De qi stroomt aan de binnenzijde van de arm naar het topje van de middelvinger (Pericard meridiaan), gaat daar overheen en stroom terug via de Driewarmer meridiaan tot beide stromen weer samenkomen in Du 14.

De qi stroom omhoog naar Du 16. Daar splits hij zich langs de schedelrand naar de onderkant van de oren (3W17) en gaat dan achter het oor langs, voor het oor langs weer terug naar 3W 17 en terug naar Du 16.

De qi stroom splitst zich over het hoofd heen naar Yin Tang en dwars door de hersenen naar Yin Tang. Van Yin Tang stroomt de qi weer naar beneden via de Ren Mai naar Ren 17 om weer uit te komen bij Ren 6 Qi Hai. Dan herhaalt zich deze kringloop, beginnend met het ronddraaien van de tong.

Herhaal dit traject 9 maal. Val je voor die tijd in slaap, dan is dat prima. Ben je nog niet in slaap gevallen: rust in Qi Hai tot je in slaap valt.

Je kunt deze oefening ook doen voor je een cat nap neemt. Je slaap zal dieper zijn zodat je meer uitgerust bent. Door deze kringloop te oefenen traint je de Wei Qi om zich terug te trekken naar het interne. Je zult je makkelijker overgeven aan de slaap.

slaapqigong