Qigong natuurbad

Ik weet niet of het jullie ook opgevallen is, maar het is zoveel stiller buiten. Niet alleen zijn er minder mensen op straat, maar er zijn ook minder harde geluiden. Je hoort de vogels beter. Als ik binnen zit, hoor ik het gespeel van de kinderen buiten: hun schelle stemmetjes, de step die de stoep afbonst, een bal die tegen de muur stuitert. Geen auto’s. De lucht is ook schoner. Niet alleen zijn er minder vliegtuigstrepen die het stralende blauw doorkruisen, maar het ruikt ook frisser.

Elke dag loop ik zo’n 5 kilometer. Ik moet het doen met wat ik tegenkom en dat is een ontdekkingstocht voor de zintuigen. Ik stop mijn neus in elke bloeiende struik die ik tegenkom. En dan is er verrassend veel te beleven: van zoet tot weeïg zoet, scherp of juist een beetje rottig.

Ik kijk vaak omhoog, naar het netwerk van takken met hun tere lenteblaadjes tegen de heldere lucht. Ragfijne kunstwerkjes zijn het. Sommige bomen zijn nog overladen met bloesem. Anderen beginnen  hun bloesem te verliezen. Er komen lichtgroene blaadjes voor in de plaats. Ik geniet ook van de op knallen staande knoppen. Ze barsten uit hun jasje. Gisteren nog bijna dicht, vandaag ineens open!

Soms kan ik het ook niet laten om even aan de ruwe of juist gladde bast te voelen. Om even met mijn wang langs die prachtige magnoliaknoppen te strijken. Of met mijn vingertoppen die ruwe bast van de boom te bepotelen. De wind voelen strijken op mijn huid, me warmen in de zon.

En, liefhebberijtje, ik probeer alle katten op mijn rondje te leren kennen!

Qigong betekent het oefen van qi. Je ontwikkelt en cultiveert qi. Dat kan door oefeningen zoals we die in de les doen. Dan oefen je je fysieke qi, of qi die bij bepaalde organen en meridianen hoort.

Maar qigong is ook het ontwikkelen en openstellen van de zintuigen. De natuur leent zich daar heel goed voor. De Japanners noemen het bosbaden, shinrin yoku. Maar omdat ons gevraagd wordt thuis te blijven, kunnen we niet zo goed een bos opzoeken nu. Toch kunnen we onze zintuigen ook laven aan de natuur in de stad.

Bloesem kijken, hanami, bijvoorbeeld is een fijn tijdverdrijf. Als je een uitstapje wilt maken: Tuindorp is op dit moment volop in bloei geschoten.

Het zonlicht dat tussen de bladeren door schijnt bewonderen, komorebi, is bijzonder rustgevend. Dat kan al in kleine stadsparkjes zoals Oog in Al, Wilhelminapark, Julianapark of Maximapark met zijn Vlinderhof in Vleuten. Of loop langs de stadsbuitengracht door het Zocherplantsoen. Er staan echt prachtige oude bomen. Kies wel een tijd dat het niet druk is: lekker vroeg in de ochtend en niet in het weekend!

Het blijkt dat na een wandeling de slaap verbetert en angstgevoelens afnemen.

Rust, goed slapen en een rustig gemoed zijn bijzonder behulpzaam in deze tijd. Ze zijn onderdeel van een veerkrachtig immuunsysteem.

Ook volle maan kijken valt onder het nemen van een natuurbad. Volle maankijken of  tsukimi, volle maan op de vijftiende dag van de achtste maanmaand) is in Japan een echt ritueel. Vandaag, 8 april, kunnen we ook volle maan kijken!

De Botanische tuinen in Utrecht en het Arboretum in Doorn zijn op dit moment helaas gesloten. Maar ik kijk er nu al naar uit dat ze na 28 april wellicht weer open mogen! In die tussentijd: ga op ontdekkingsreis met je zintuigen in de stad.