NieuwsUncategorized

Thuiskomen bij jezelf

Zitten in zen

Vanaf 9 januari is er weer een wekelijkse meditatie op maandagavond om 20.00 uur. Een moment in de week om thuis te komen bij jezelf. Om even de boel de boel te laten en naar binnen te kijken hoe het met je gaat.

Zen medtitatie is daarbij de inspiratriebron. Zen betekent een zijn met jezelf en de dingen om je heen. Lichaam, energie en geest gaan volledig in elkaar op. Je volkomen op je gemak. Het hele lichaam ademend.

Elke avond begint met het reciteren van de Hart soetra. Een soetra waarin de kern van de boeddhistische leer uiteen gezet wordt. Daarna zitten we in meditatie. We oefenen in meditatief lopen. Er is een korte inspirerende toespraak waarin ingegaan wordt op meditatie in het dagelijks leven. We zitten opnieuw en sluiten af met theedrinken.

Zen wordt ook wel omschreven als zitten als een berg. Het lijkt erop dat een berg bewegingsloos is, dat is van een afstand ook zo. Maar tegelijkertijd is er veel leven op en in de berg. Door stil te zitten zien en voelen we dat leven dieper. We staan er meer voor open.

De adem gaat ook vanzelf. Daar hoeven we ons eigenlijk ook niet mee te bemoeien. En de geest raast ook vanzelf door. Maar er is een wisselwerking tussen lichaam, adem en geest. Door stil te zitten leren we die wisselwerking beter kennen.

Je kunt het het beste ontdekken door het te doen. Op maandagavond van 20.00 tot 21.45 Iedereen is welkom. Je vooraf aanmelden is fijn. De kosgten bedragen tien euro per les. Je kunt per keer betalen of voor 10 keer in het vooruit.

Inschrijven kan door een mail te sturen aan: info@centrumwell.nl

Wil je meer lezen over Zen? Kijk dan hier.

Over mij

Eerst was er aikido, een Japanse vechtsport. Via aikido kwam ik in aanraking met zen. Een tijd lang liepen ze samen op. Ik vond in 1992 een zenmeester, Jiun Hogen roshi. Ik ging en ga vaak naar haar zenklooster, de Noorder Poort, in Wapserveen. Uiteindelijk ging ik in training voor zenleraar. In 2016 kreeg ik van Jiun roshi de lerarennaam Daishin, grote Hart-Geest. Sindsdien geef ik regelmatig weekenden body&mind en zen weekenden in de Noorder Poort. In deze weekenden onderzoek ik de zithouding met behulp van qigong en taiji principes. Sinds 2021 geef ik zenlessen bij Zentrum in Utrecht. Sinds mijn verhuizing naar de Vorden in de Achterhoek, geeft ik zenmeditatie aan Het Wiemelink.

Daarnaast ben ik taiji en qigong docent en acupuncturist. Mijn acupunctuurpraktijk Yang Sheng zit ook aan het Wiemelink 40.