NieuwsUncategorized

Introductiecursus en open les zen meditatie

Zitten in zen

Zen betekent een zijn met jezelf en de dingen om je heen. Lichaam, energie en geest gaan volledig in elkaar op. Je zit onverstoorbaar, volkomen op je gemak. Je zit in zazen.

Introductiecursus maandagavond 18 september 20.00 – 21.45 Open les 11 september, zelfde tijd

In de introductiecursus maak je kennis met de verschillende aspecten van zen. Met zazen, het zitten. Maar ook met zen in lopen en theedrinken. Meditatie is ook praktisch toepasbaar in het dagelijks leven. Ook daar kijken we naar.

Zazen is een vorm van meditatie waarbij je naar binnen kijkt. Het enige hulpmiddel daarbij is de adem. Door de aandacht op de adem te laten rusten kalmeert de geest. Dat stelt ons in staat om contact te maken met ons innerlijk.,

In de introductiecursus maak je kennis met de verschillende aspecten van zen. Met zazen, het zitten. Maar ook met zen in lopen en theedrinken. Meditatie is ookj praktisch toepasbaar in het dagelijks leven. Ook daar kijken we naar.

Zen is een meditatievorm met zijn wortels in China. In de 12e eeuw is het in Japan geintroduceert. Daar heeft het een eigen karakter gekregen. In de introductiecursus zullen we ook aandacht besteden aan de cultuur van Zen.

Zen wordt ook wel omschreven als zitten als een berg. Het lijkt erop dat een berg bewegingsloos is, dat is van een afstand ook zo. Maar tegelijkertijd is er veel leven op en in de berg. Stilzitten in zazen betekent, stil zitten, met alleen de natuurlijke bewegingen van het lichaam. De organen verrichten hun eigen functie. Het hart klopt. De maag verwerkt het voedsel. De lever reinigt. Dat gebeurt allemaal vanzelf. Daar hoeven we ons niet mee te bemoeien.

De adem gaat ook vanzelf. Daar hoeven we ons eigenlijk ook niet mee te bemoeien. En de geest raast ook vanzelf door. Maar er is een wisselwerking tussen lichaam, adem en geest. Door stil te zitten leren we die wisselwerking beter kennen.

Je kunt het het beste ontdekken door het te doen. Op maandagavond 11 september geef ik een open les van 20.00 tot 21.45 Iedereen is welkom. Je vooraf aanmelden is fijn. De open les is gratis.

Vanaf  maandagavond 18 september geef ik een introductiecursus zen meditatie van 12 keer. Kosten: 120 euro.

Inschrijven, vermeld je naam en waar je je voor wilt inschrijven, de open les of de introductiecursus of beide: info@centrumwell.nl,

Wil je meer lezen over Zen? Kijk dan hier.

Eerst was er aikido, een Japanse vechtsport. Via aikido kwam ik in aanraking met zen. Een tijd lang liepen ze samen op. Ik vond in 1992 een zenmeester, Jiun Hogen roshi. Ik ging en ga vaak naar haar zenklooster, de Noorder Poort, in Wapserveen. Uiteindelijk ging ik in training voor zenleraar.

In 2016 kreeg ik van Jiun roshi de lerarennaam Daishin, grote Hart-Geest. Sindsdien geef ik regelmatig weekenden body&mind in de Noorder Poort. In deze weekenden onderzoek ik de zithouding met behulp van qigong en taiji principes. Sinds 2021 geef ik zenlessen bij Zentrum in Utrecht. Sinds mijn verhuizing naar de Vorden in de Achterhoek, geeft ik zenmeditatie aan Het Wiemelink.

Daarnaast ben ik qigong docent en acupuncturist. Mijn acupunctuurpraktijk Yang Sheng zit ook aan het Wiemelink 40.