Historie Centrum Well

Centrum Well is in 1992 opgericht door Jay Elfring (1948-2011). In 1991 las Jay een artikel in het Utrechtse Stadsblad met als titel: "Stadsherstel zoekt nieuwe bestemming voor het Doelenhuis". Op dat moment gaf hij al met groot enthousiasme op drie verschillende plaatsen in Utrecht taijilessen.

Vanaf augustus 1992 kon Jay terecht in de prachtige, inspirerende ruimte van het voormalig Nicolaasklooster. De zaal kijkt uit op de oude kloostertuin, die nog steeds de weldadige rust van het klooster uitstraalt, ook midden in de drukke levendige stad. Deze plek voelde voor Jay, en later ook voor ons, als een "thuis".

Centrum Well groeide uit van drie lessen per week tot een levenslustig centrum met verschillende lessen taiji én qigong per week. Jay vond er ook plek voor zijn favoriete taijiwapen: zwaard. Veel leerlingen hebben deze workshops met plezier bij hem gevolgd. Maar hij gaf ook workshops qigong, taiji en dans, Butoh en dergelijke. Jay bleef zich ontwikkelen in zijn taiji.

In september 2007 voegden Jolinda van Hoogdalem en Marsja Haanstra zich bij het centrum als docenten. Beiden waren al jaren leerling van Jay. Jolinda volgde bij hem de docentenopleiding taijiquan en qigong 'De Vijf Jaargetijden'. Marsja volgde een docentenopleiding taijiquan bij Frank de Rijk. Op 1 januari 2008 sloten Jay Elfring, Jolinda en Marsja een officieel samenwerkingsverband. Het centrum bloeide en groeide.

In de zomer van 2010 werd Jay ziek. Hij heeft nog tot januari 2011 les gegeven in zijn geliefde vechtkunst. Als een echte krijger trad hij zijn ziekte tegemoet. Op 27 december 2011 is hij overleden. Op de laatste dag van dat jaar hebben veel (oud) leerlingen van hem afscheid genomen in zijn geliefde Centrum Well.

Het gaf Jay enorm veel voldoening te weten dat het vlammetje dat hij in ons ontstoken heeft, voortleeft. Hij schonk daarin alle vrijheid en vertrouwen om onze eigen weg te gaan. Marsja Haanstra besloot haar eigen centrum in Nieuwegein verder te ontwikkelen. Jolinda van Hoogdalem ontwikkelde centrum Well tot een centrum voor taiji, qigong en meditatie, de drie pijlers in haar eigen leven. Daarbij verstevigde ze de relatie tussen taiji en gezondheid vanuit haar kennis over Chinese geneeswijzen. Jolinda van Hoogdalem geeft vanuit Centrum Well nu ook bijscholingen Qigong aan de Academie voor Chinese Geneeskunde en trainingen taiji bij Pronaos, Instituut voor zorgprofessionals. 

Jay Elfrink, oprichter Centrum Well

Jay Elfring