Tibetaanse meditatie

Nieuwe basiscursus Tibetaanse meditatie begint op 18 februari 2015

Door meditatie oefen je om open en helder aanwezig te zijn. Het helpt je om met meer gemak bij jezelf te blijven, en om met helderheid en warmte in je leven te staan.

Veel bekende vormen van meditatie, zoals mindfulness en zen, komen voort uit het boeddhisme. De meditaties uit de Tibetaanse boeddhistische traditie zijn wat minder bekend. Kenmerkend voor Tibetaanse meditatie is dat je niet alleen werkt met de aandacht, maar ook met je adem, je lichaam en je verbeeldingskracht.

In samenwerking met Centrum Well organiseert Ligmincha Nederland cursussen en doorgaande groepen waarin je meditaties uit de bön-boeddhistische traditie kunt leren kennen.

 

Basiscursus

In de basiscursus die begint op 18 februari, leer je een aantal basisoefeningen uit het Tibetaanse bön-boeddhisme. Om deel te nemen aan de basiscursus is het nuttig om al wat ervaring met meditatie te hebben.

De oefeningen in de basiscursus zijn gericht op het ontwikkelen van open, vriendelijke aandacht. Hoe is het om met open aandacht aanwezig zijn, bij de dingen die spelen in jezelf, in je contact met anderen, en in de dagelijkse situaties die je tegenkomt?
- de oefening van innerlijke toevlucht helpt je om contact te maken met wat je ervaart in je lichaam, energie en geest. Door dat met openheid te voelen, kun je ruimte, helderheid en vriendelijkheid in jezelf vinden die voorbij gaan aan je alledaagse gedachten en verwarring.
- de oefening van de reinigende ademhalingen kun je gebruiken op het moment dat je spanning of ongemak ervaart. Door met je aandacht en je adem te werken, kun je ruimte brengen in een situatie, spanningen loslaten en met meer gemak terugkomen bij jezelf.
- in de tsa lung oefeningen gebruik je je adem, aandacht en beweging. Deze vijf eenvoudige oefeningen uit de Tibetaans yoga balanceren de subtiele energie in je lichaam, wat je vitaliteit en helderheid ondersteunt.
- in de oefening van de guru yoga maak je verbinding met je eigen heldere, open essentie.

De nadruk ligt op het zelf ervaren van de oefeningen, maar er is ook veel ruimte voor uitwisseling en vragen. We sluiten elke avond af met een kop thee. De cursus wordt gegeven door Erik Robbemont en Willemijn Cuijpers. Zij zijn leerlingen van Tenzin Wangyal Rinpoche, een leraar uit het Tibetaanse bön-boeddhisme.

Praktische informatie

De basiscursus Tibetaanse meditatie vindt plaats op 10 woensdagavonden van 20.30 – 22.00 uur. De cursus start op 18 februari 2015 en loopt tot en met 22 april 2015. De kosten voor de cursus bedragen €120,- (voor minima en studenten €80,-).
Aanmelden kan via utrecht@ligmincha.nl.nl of info@centrumwell.nl. Meer informatie kun je vinden op facebook.com/LigminchaUtrecht. Als je vragen hebt, kun je altijd mailen, of bellen met Erik Robbemont: 030-2963780.

Maandelijkse oefengroep

Er is ook een maandelijkse oefengroep die samenkomt op vrijdagmiddag van 13.30 – 17.00 uur. In deze groep doen we verschillende oefeningen uit de böntraditie. Je kunt aan deze groep deelnemen als je de basiscursus hebt gevolgd, of op een andere manier al ervaring hebt met de oefeningen die Tenzin Wangyal Rinpoche aanbiedt (bijvoorbeeld door het volgen van een seminar, een online cursus). Als je wilt deelnemen, neem dan contact op met Willemijn Cuijpers of Erik Robbemont via utrecht@ligmincha.nl.

Introductiecursus

In het najaar worden weer introductiecursussen gegeven. In deze cursussen kun je kennismaken met meditatie.