Taiji

Taiji is van oorsprong een krijgskunst, ontwikkelt in China. Deze bewegingskunst werd van familie op familie overgedragen en kent verschillende stijlen. In het oude China leerde je een krijgskunst om te kunnen vechten in de keizerlijke garde of om te kunnen dienen in het prive leger van een adellijke heer. Wie goed kon vechten, was gegarandeerd van een baan.

Met het verdwijnen van de oude orde, verdween ook de noodzaak voor een dergelijke carriere. Een van de grote vechtmeesters van die tijd, Sun, zag echter de waarde van het beoefenen van deze krijgskunst in de moderne tijd. Door het lichaam en de geest te trainen bleef je immers gezond en soepel. Daarmee verlegde de uiterlijke motivatie om taiji te leren zich naar een innerlijke: jezelf trainen en ontwikkelen voor innerlijke kracht en gezondheid. Het doel was een gebalanceerd gemoed en gezond lichaam om alle uitdagingen van het moderne leven tegemoet te kunnen treden.

Zo ontwikkelde taiji quan zich als een bewegingskunst voor de moderne krijger die onverschrokken, met beide voeten, volop in het moderne leven staat: bestand tegen stress, ongehaast en opgewekt, soepel  en gezond.

 

taijiquan, oude yangstijl, traditioneel, yang lu chan, workshop, lessen

Onze lessen

Wat je in een les kunt verwachten

In onze lessen besteden we aandacht aan alle aspecten van taijiquan, zowel de martiale kant, als aan ontspanning en meditatie.  Aan het begin van de les doen we meestal qigong om het lichaam los te maken, qi op te bouwen en energie te laten stromen. In de beginnersles start je met de korte vorm, een vorm van 54 houdingen. Je leert de vorm en de basisprincipes van de taijiquan. Ook luisterende of duwende handen komt aan bod. Duwende of luisterende handen is een vorm in tweetallen waarin je samen de principes van de taiji oefent.

Verdiepen

Wil je daarna verder, dan kun je kiezen of je je in de korte vorm wilt verdiepen of dat je de lange (108-) vorm van Yang Cheng Fu en zijn toepassingen wilt leren. In de verdiepingslessen gaan we in op de martiale toepassingen van de bewegingen zodat je begrijpt waarom je een bepaalde beweging op een bepaalde manier uitvoert. We oefenen dan vaak in tweetallen. Zo leren we de taijiprincipes toepassen terwijl je met iemand samenwerkt.

Taiji in het dagelijks leven

In de lessen gaan we dus niet voorbij aan de martiale kant van de taiji. Elke beweging heeft een toepassing, ook al moet je soms goed kijken om de toepassing te herkennen. Wanneer je tijdens het lopen van de vorm je de toepassingen voorstelt, krijgen je bewegingen meer intentie. De vorm krijgt inhoud. Daarbij ontwikkel je en passant evenwicht, coordinatie en flexibiliteit; je leert gronden, meegeven en direct reageren. Allemaal vaardigheden die van pas komen in het alledaagse leven. Je zult merken dat je na verloop van tijd sterker in je schoenen staat, rustiger bent in ingewikkelde en spannende situaties, flexibeler reageert op onverwachte dingen in je leven.

Begin je met taiji, dan start je bij de Taijiquan basis. Hier maak je kennis met de vorm en de basisprincipes van de taijiquan.  Als je die kent kunt je doorstromen naar de verdiepingsles.

Taiji voor gezondheid

De les Taiji voor gezondheid is bedoeld voor mensen voor wie een reguliere les te lang of te intensief is. Het zijn lessen die gericht zijn op het ontwikkelen van qi en het hervinden van evenwicht en balans in het lichaam. Mensen die op de een of andere manier beperkt zijn in hun bewegingen, kunnen met gemak deze les volgen.

privélessen

Het is ook mogelijk om privélessen taijiquan of qigong te volgen. Neem contact op met Jolinda van Hoogdalem: 030-2963780 of mail naar info@centrumwell.nl

Voor bedrijven

Gezonde medewerkers verzuimen minder en presteren beter. Het ziekteverzuim door rsi, rugklachten, oververmoeidheid of burnout is de afgelopen jaren toegenomen. Stress en spanning zijn niet altijd te vermijden. Maar je kunt wel leren om er op een andere manier mee om te gaan. Want juist in drukke tijden is het belangrijk dat stress niet met teveel spanning gepaard gaat.

Taiji & qigong zijn geen wondermiddelen tegen ziekteverzuim, maar bieden een low-impact programma waarmee zowel lichaam als geest getraind wordt. De zachte, ontspannen bewegingen maken het lichaam soepel en verlichten veel voorkomende klachten of laten deze verdwijnen. Taiji en qigong bevordert ontspanning en samenwerking op de werkvloer.

Wat zijn de mogelijkheden
* Bedrijfsuitje. Taiji of qigong is een leuk idee voor een bedrijfsuitje of als onderdeel ervan. Samen met collega’s neemt u deel  aan ontspannende activiteiten. Wij werken met speelse oefeningen, alleen of kleine groepjes. Het programma wordt samen met u op maat gemaakt.
* Ontspanning na een vergadering of juist als warming-up vóór een vergadering of teamdag. Warming-up kan letterlijk gaan over het fysiek losmaken van het lichaam, ontspannen bewegingen uit de taiji doen die het lichaam zacht rekken en strekken. Om zo vanuit een lichamelijke ontspanning de dag in te gaan. Maar het kan ook gaan over het ontspannen van de geest, om van daaruit gericht – met focus – aan de slag te gaan.
* Vitaliteitsprogramma. Afhankelijk van de insteek sluiten wij met één of een serie van workshops aan bij uw programma. De insteek kan heel fysiek zijn (losmaken van het lichaam), maar ook mentaal (hoe kun je via ontspanning reacties op stress ombuigen).
* Teambuiling.

Bel 030 2963780 (Jolinda van Hoogdalem) of mail voor informatie naar info@centrumwell.nl voor de mogelijkheden. We denken graag mee.