Historie Doelenhuis

Centrum Well is gevestigd in een bijzondere locatie: het Doelenhuis, het voormalige Sint Nicolaasklooster in het centrum van Utrecht. Onze zaal kijkt uit op de oude kloostertuin, die nog steeds de weldadige rust van het klooster uitademt, ook midden in de drukke bruisende stad. Een prachtige plek om tot rust te komen.

Adem de rust in van een oud klooster

klooster-2De historie van het Doelenhuis begint in 1337 als er een zusterhuis wordt ingericht voor vrouwen die als begijnen stil en devoot willen leven, zonder dat zij door kloostergeloften gebonden worden.  In 1339 sluiten de zusters zich toch aan bij de Tertiarissen, de derde orde van Franciscus.

Uiteindelijk wordt het Nicolaasklooster in 1422 gesticht.  Zij krijgen er ook een eigen kapel. Als deze te klein wordt, bouwen ze een nieuwe kapel in de Doelenstraat. Het is een besloten gemeenschap.  Om ongezien de kapel te bereiken, maken de zusters gebruik van een gangbrug tussen kloostergebouw en de kapel. In de tuin is nog een gedeelte van de gallerij (met prachtige spitsbogen) te zien.

Tuchthuis, gevangenis en armenhuis

Sint Nicolaasklooster Utrecht
Als armenhuis

In 1614 vertrekken de zusters naar het convent van Arkel aan de Nieuwe Gracht.  Het Doelenhuis kent door de jaren heen verschillende bestemmingen: tuchthuis, gevangenis en later armenhuis voor bejaarden. Nu is het een monument.

Het Doelenhuis combineert wonen en werken. Naast Centrum Well zijn er ateliers en kleine bedrijven gevestigd. Ook is er een aantal prachtige appartementen gebouwd. Zo blijft het Doelenhuis een bijzondere plek.