Uncategorized

Heldere geest, wakker lichaam

Zenweekend half april waarin de zithouding onderzocht wordt met behulp van qigong en taiji.  Langere tijd stilzitten in een houding is niet gemakkelijk. Laat staan als dat de halve lotushouding is. De instructie van het zitten in meditatie is vaak summier: zit rechtop, kruin gestrekt, handen rustend op elkaar. Je kunt op een kussen zitten, met de benen gekruist in kleermakerzit, in halve lotuszit of in hele lotus zit. Of je zit op een stoel. De instructie blijft hetzelfde.

Zitten als een berg

Maar er is meer te beleven aan de zithouding. Hoe kun je zo zitten dat het tegelijkertijd stil en levendig is? Hoe kun je pijn in knieeen, rug en schouders voorkomen? Wat is voor jouw lichaam de beste houding? Wat betekent geaard zijn eigenlijk? Dat onderzoeken we in het zenweekend aan de hand van oefeningen. Daarbij is jouw lichaam steeds het uitgangspunt. Tot je moeiteloos kunt zitten. Stil als een berg vol leven.

Ervaren is weten

Als je lichaam iets ervaren heeft, dan vergeet je het niet meer. Daarom is het zo belangrijk om de moeiteloze zithouding echt te ervaren. Daarom oefenen we. Alleen, maar ook met elkaar. Want een ander kan je helpen om te voelen of je echt geaard bent. En dan kan je met een kleine aanwijzing ineens een groot verschil opmerken. Dan weet je hoe het voelt als je daadwerkelijk stevig op de grond zit en hoe het voelt als je niet stevig zit.

De Noorderpoort, een zenboeddhistisch klooster  in de Drenthe, is de perfecte plek om te aarden en tot rust te komen. Bij goed weer zullen we ook buiten oefenen.

Docent

Ik ben in 1992 met zen begonnen. Ik deed toen al een paar jaar aikido, een Japanse krijgskunst. Later ben ik taiji en qigong gaan doen, Chinese bewegingskunsten. In 2005 ben ik les gaan geven in taiji en qigong. Daarnaast bouwde ik een acupunctuur en massagepraktijk op. In 2016 werd ik zenleraar. Voor mij zijn zen en qigong innig verstrengeld. Zen doordringt mijn qigong, qigong doorademt mijn zen. Vanuit die ervaring geef ik les.